Nygatan 72

Östra staden, Umeå

Klassisk 20-tals trävilla med centralt läge Öst på stan - en ovanlig möjlighet!

En klassisk Umeåträvilla från 1925 med härligt stor södertomt med bästa läge i ett lugnt och närmast bilfritt kvarter! Huset har varit i samma familjs ägo sedan 30-talet och många av de för perioden tidstypiska detaljerna är ännu bevarade. Hallen har öppen spis, takhöjden i bottenvåningen är hela 2,80, köket har serveringsgång. Matrum och vardagsrum ligger i fil och kan delas med en dubbel spegelskjutdörr, i den breda trappen till övervåningen samt i hallarna sitter originalboaseringarna kvar, från trappen nås en punchveranda. Fjärrvärme är installerat. Här bor man mycket centralt med ett kort promenadavstånd till centrum, NUS och Universitet. Huset håller invändigt äldre standard så här har köparen själv möjlighet att själv bestämma hur man vill nyttja och inreda denna fina tjugotalsvilla Öst på stan. Ta chansen till denna ovanliga möjlighet att förvärva ett centralt boende med härlig atmosfär!

Fastighetsmäklare

Profil

Bo-Gunnar Samuelsson

070-330 78 01

bg@maklarcity.se

Planlösning

Entrén till huset sker via en uppbyggd farstukvist, från denna kommer man först in i ett vindfång. Innanför vindfånget möts man av en stor inbjudande hall med murad öppen spis. Här finns avskild avhängningsmöjlighet för ytterkläder, takhöjden i hallen är liksom i resten av bottenvåningen väl tilltagen, ca 2,80. En bred tidstypisk trapp med två vilplan leder upp till övervåningen. Från det första vilplanet i trappen nås en klädkammare, från det andra nås punchverandan med söderläge. Hallväggarna är klädda i bruna träboaseringar, dessa boaseringar sitter även i trappen till övervåningen. Till höger om hallen ligger vardagsrum och matrum i fil, dessa avdelas med en dubbel spegelskjutdörr vilken vanligtvis stått öppen. Båda rummen har trägolv, taken är vita med och försedda med fina listverk. Köket är rymligt, här finns två stora fönster. Köksinredningen är i furuallmoge. Taket är klätt med träpanel. Köket kan nås från olika håll: Från matrummet finns det en passage till köket, i den passagen finns en platsbyggd förvaringsmöbel samt ett stort skafferi. Man kan även nå köket från hall och groventré som vetter mot husets västra gavel, denna har en inbyggd garderob och avhängningsmöjlighet för ytterkläder. ÖV: Övre hall från vilket man når ett wc. Liksom i den nedre hallen och trappen är väggarna klädda med bruna boaseringar, dessa boaseringar är original sedan huset byggdes 1925. Badrum med duschkabin och tvättställ. Badrummet har en takkupa med fönster. I badrummet finns en dörr som leder till en trapp upp till den stora förrådsvinden. Sovrum 1 är stort och det har trägolv, blommönstrad tapet och platsbyggda garderober. Sovrum 2 har trägolv och två platsbyggda garderober, dessa är placerade i var sitt hörn av rummet vilket skapar en utmärkt plats för en dubbelsäng mellan dem. Sovrum 3 är mycket stort, det har liksom de andra sovrummen trägolv. Rummet har paneltak och platsbyggda garderober, det är försett med två fönster och stort nog att utan problem kunna delas till två bra sovrum. Det kan naturligtvis som idag även nyttjas som ett allrum/vardagsrum. KV: Från groventrén leder en trapp ned till husets källare. Här kommer man först ned till en nedre hall med förråd, även under trappen finns ett förrådsutrymme. Under trappen har det tidigare suttit ett wc, stammen finns kvar. Tvättstuga med tvättmaskin och rostfri bänk. I tvättstugan finns ett litet avdelat mörkrum som även kan fungera som ett förråd. Stort förråd/hobbyrum. Pannrum/hobbyrum med fjärrvärmecentral. Källaren är en betongkällare av äldre slag , det är lite läge i takhöjd, golven är ojämna och fuktmarkeringar finns på ytterväggar. Tv tas in via antenn, Umenet bredbandsfiber kan anslutas, preliminär kostnad för detta är ca 13000:- .

Tomt

Stor södertomt.

Södertomten är med sina 1105 kvm härligt stor vilket var typiskt för byggnationen i centrala Umeå för nästan hundra år sedan. Det mycket centrala läget i ett lugnt och nästan bilfritt kvarter är det bästa tänkbara.

Planbestämmelser

Tomtindelning Stadsplan

Ventilation

Självdrag.

Vatten och avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utfört

Utförd: 17/12 2021

Klass

D

Förbrukning

158 kWh/kvm per år

Elektricitet

Nätbolag

Umeå Energi

Leverantör

Umeå Energi

Drift per år

Uppvärmning

26 078 kr

Försäkring

4 500 kr

Vatten/avlopp

5 989 kr

Elförbrukning

7 066 kr

Renhållning

1 340 kr

Summa

44 973 kr

Taxeringsuppgifter

Typkod

220, Småhusenhet, bebyggd.

Totalt

3 835 000 kr

Byggnad

1 772 000 kr

Mark

2 063 000 kr

Skatt/avgift

8 874 kr

Taxeringsår

2021

Värdeår

1929

Pantbrev

Summa

150 000 kr

Antal

9 st

Närområde

Öst på stan är ett mycket eftertraktat och populärt område med centralt läge mellan centrum och universitetet och sjukhuset. Här är bebyggelsen blandad med många vackra äldre hus och nyare lägenhetshus. Öst på stan finns många mindre butiker, gallerier, och caféer. I söder angränsar Umeälven med vackra promenadstråk. Här bor du nära Konstnärligt campus där Bildmuseet, Arkitekthögskolan, Designhögskolan och gymmet Iksu Plus huserar.

Kommunikation

Gång- och cykelavstånd till Umeå centrum, Norrlands universitetssjukhus, Umeå universitet och Umeå Östra resecentrum. Även goda bussförbindelser till andra stadsdelar.

Service ställen

Öst på stan finns många mindre butiker. Det tar bara några minuter att gå eller cykla in till Umeå centrum med stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Skolor och barnomsorg Östermalmsskolan (1-6). Minervaskolan (F-9). I området finns det gott om förskolor.

Byggnad

Typ

1½-plansvilla med källare

Byggår

1925

Bjälklag

Trä

Fasad

Trä

Grund

Källare

Stomme

Trä

Uppvärmning

Fjärrvärme

Tak

Tegel

Fönster

2-glas

Renoveringar

1973 Köket byggdes om, nya elledningar drogs i hela huset. Alla golv hyvlades och lackades. 1975 installerades fjärrvärme i huset. 1992 lades ny takplåt på garaget. 2002 gjordes badrummet om, vatten och avloppsrör byttes ut ända ned till källargolvet. Under åren har fasader, fönster, vindskivor, plåtar, tak och gård löpande underhållits.

Övrig byggnader

Äldre kallgarage på gården.


Intresseanmälan

Tipsa om bostaden


Karta


Planlösning


Bilder