Så går det till när du köper bostad

Att köpa ett nytt hem är en stor affär. När du gör det dyker det upp många frågor. På Mäklarcity har vi därför tagit fram en beskrivning som visar de viktigaste stegen när du köper hus eller lägenhet. 

1

Lämna dina kontaktuppgifter

Blir du intresserad av en bostad på en av våra visningar? Lämna då gärna ditt telefonnummer och din mejladress till oss redan på visningen. Det går även bra att mejla oss efteråt. Vi kontaktar alla som lämnar sina uppgifter.

2

Undersök bostaden noggrant

När du köper en bostad har du undersökningsplikt. Det innebär att du är skyldig att undersöka bostaden noga före köpet. Du kan inte komma efter köpet och påpeka brister. Om du köper en bostadsrätt bör du även se över föreningens ekonomi.

3

Ordna finansiering

Det är viktigt att du har ordnat finansieringen innan affären. Om du inte har en bra bank kan vi hjälpa dig. Efter många år i branschen har vi utmärkt kontakt med alla banker i Umeå.

4

Värdera din bostad

Om du ska sälja ditt hem i samband med köpet bistår vi gärna med en värdering. Det hjälper dig när du ska ansöka om lån hos banken – och ger dig underlag för att veta hur mycket du kan betala för din nya bostad.

5

Vad händer vid budgivning?

Om det är flera som är intresserade av den bostad du vill köpa blir det ofta budgivning, som sker via sms. Vid budgivningen är det bra att veta att säljaren inte måste sälja till den som bjuder högst. Andra faktorer, som till exempel tillträdesdatum, kan spela in. Affären är spikad först när ett avtal skrivits under. När avtalet skrivs under får du en lista över alla bud som kommit in.

Mäklarcitys förmånspaket

När du köper en bostad via oss får du ta del av vårt förmånspaket med rabatter och erbjudanden.

Läs mer om Mäklarcitys förmånspaket

Vanliga frågor om bostadsköp

Ett lånelöfte är en slags indikation om resultatet av en låneansökan. Det är bra att ha ett lånelöfte innan du ger dig in i budgivning så att du vet vad du har råd med, men det är först vid en korrekt låneansökan som det slutgiltiga beskedet om lån kan ges. Om man vill låna till bostadsköp är det fördelaktigt att ha sin ekonomi i ordning med pengar undansparade för kontantinsats, gärna fast anställning och inga betalningsanmärkningar...

Det är vanligt att man behöver ta banklån för att betala vid köp av bostad. Lån till bostad kallas bolån och har särskilda villkor. Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats, den del du måste betala med egna medel.
Först när ett skriftligt köpeavtal är undertecknat av både säljare och köpare är försäljningen avslutad. Innan dess kan bägge parter ändra sig och några muntliga löften gäller inte. I samband med kontraktsskrivningen betalas handpenningen som i regel är 10 procent av köpeskillingen.
Ränta är det pris som banken tar ut för att du lånar pengar. Räntekostnad för ditt lån är beroende av storleken på ditt lån och räntesatsen. Olika banker sätter ränta på olika sätt, var inte rädd för att försöka förhandla ned din ränta.
Fram till tillträdet har säljaren ansvar för bostaden men vid tillträdet blir du formellt bostadens nya ägare, och alla rättigheter och skyldigheter kring bostaden övergår till dig. Det vanligaste är att du får legitimera dig och ta emot nycklarna på mäklarens kontor, resten sköter mäklaren och banken.
När man gör en översyn av bostaden i ett syfte att felsöka kallas det att man gör en besiktning. Det är vanligt att man anlitar en besiktningsman vid köp av villa, men inte så vanligt vid bostadsrättsköp.
Den summa som köparen och säljaren kommer överens om som betalning för bostaden kallas för köpeskilling.
Bostadsrätt är en upplåtelseform där medlemmar av en bostadsrättsförening äger rätten att nyttja en viss bestämd yta under obegränsad tid, under förutsättning att de förpliktelser man har mot föreningen uppfylls. Bostadsrättsinnehavaren äger inte sin lägenhet, utan förvärvar en andel i den bostadsrättsförening som äger fastigheten.
Mäklarcity har både öppna och bokade visningar, allt för att hitta den visningsform som lämpar sig bäst för bostaden och för rådande marknadssituation.

Kontakta oss för att få veta mer

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om att köpa bostad. Här hittar du våra kontaktuppgifter.